Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 4 december 2012

Borsjtj - Rysk rödbetssoppa

Ett recept ur Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Har testat detta receptet en gång förut, men det var innan jag började med denna bloggen. Men nu fick det bli av igen, eftersom jag skulle ha en rysk bloggfest!
Gott är det i alla fall!



6 port.
1 kg nötkött av högrev
2½ liter vatten
1-1½ msk salt
10 hela svart- eller vitpepparkorn
1 lagerblad

3 medelstora råa potatisar
2 gula lökar
1 morot
2 stora vitlöksklyftor
6 medelstora råa rödbetor
ca 250 g vitkål
drygt 1 3/4 liter buljong (från köttet)
1-2 msk vinäger eller pressad citron

creme fraiche eller gräddfil
kryddgrönska
saltgurka

Koka upp vattnet i en stor kastrull eller gryta. Lägg i köttbiten när vattnet kokar, tillsätt salt, hela svart- eller vitpepparkorn och lagerblad. Koka köttet sakta under lock i 1 1/4-1½ timme. Ibland kan det behövas ännu lite mer tid. När köttet är mört flyttas kastrullen över på ett stadigt träskärbräde och grytan/kastrullen får stå med locket på i ca 20 minuter (om ni inte lagar en dag i förväg, då bör köttet och buljongen kallna så snabbt som möjligt). Under tiden kan grönsakerna göras klara.

Skala och grovhacka lök och finhacka vitlök. Fräs i en kastrull eller soppgryta. Häll på den silade buljongen. Skala moroten, skiva den tunt och lägg ner den. Lägg också ner finstrimlad vitkål (använd gärna osthyvel för att strimla) och strimlade potatisar och rödbetor. Spara gärna en av rödbetorna tills soppan är nästan färdig. Koka soppan under lock tills grönsakerna är nästan mjuka. Blanda ner den sista södbetan (strimlad eller finriven) och koka ett par minuter till. Smaka av soppan, först med vinäger eller citron, sedan kanske med salt eller örtsalt och svartpeppar ur kvarn. Skär köttet i fina strimlor och hetta upp det i lite kokspad från köttet (men inte i rödbetssoppa, då blir köttet rosagrått). Servera soppan med gräddfil eller creme fraiche, hackad kryddgrönska, kanske skivad saltgurka och som sagt med varmt kött. Allt i separata småskålar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar